Maritime Science center

Tungevågen Norway

Typology

  • Institutional › Cultural
  • Institutional › Educational

Client

Randaberg Kommune

Team

Nigel Jooren, Ferran Massip, Elena Tarilonte, Pablo Alberich, Adam Siemaszkiewicz

Status

Competition idea - 2015

Size

2415 m2

The symbiosis between nature and land had to be addressed in the new maritime and science center in Tungevågen. We impose to create a duality between staying humble enough towards the environment and current urban fabric, and to develop a new landmark with a distinctive architecture in the Randaberg area. A landmark in such a way that it becomes a place that invites people to explore, wander, interact and educate themselves and each other, but doesn’t alienate with the landscape and without disparaging the existing buildings such as the lighthouse.

render AERIAL VIEW.jpg

In the Randaberg landscape we position points of interest through a network of paths, where one of the elements on that necklace includes the volumes of the Maritime and science center. From the newly built parking infrastructure where people arrive, visitors are triggered by a volumetric teaser followed by different smaller volumes along the marina where one could capture specific weather conditions shaped as smaller cabins. Without a specific order the maritime center as a point of interest is working coherent with the lighthouse volumes and nearby agricultural buildings and boathouses.

RAFO_PLANS 2000.jpg

The transition between sea and land is made physical through a series of open spaces where knowledge about aquaculture and maritime industry meets.

RAFO_SECTIONS 01---.jpg

The open space we consider to be an essential part of the landscape that wades through the building like a meandering river of interactive spaces.

Nigel Jooren

render interior-expo-final.jpg

render lighthouse.jpg

RAFO_PLANS 200-1.JPG

RAFO_PLANS 200-2.jpg

The ground floor is covered by an accessible green roof with carefully positioned patio’s that function as space dividers, light catchers and fragmental representations of the coherence between sea, land and Norwegian nature.

render interior-lobby final.jpg

Previous entry Bauhaus museum Next entry City Hall Sandnes