Gugenheim Museum

Helsinki Finland

Typology

  • Institutional › Cultural
  • Institutional › Public Spaces
  • Urban Planning › Masterplan

Client

Solomon R. Guggenheim Foundation

Team

Nigel Jooren, Ferran Massip, Eddy Soete, Nacho Galan, Ana Villamanan, Sergio Cordoba, Bastien Dubois, Adam Siemaszkiewicz, Tom Janssens

Status

Competition idea - 2015

Size

12100 m2

The importance of the new Guggenheim Museum for Helsinki should be conceived as a platform, a forum for social and cultural interaction. The museum as a catalyst in a larger network of cultural buildings in the harbor area will radiate not only to the locals; creating new opportunities for the young but also on an international level; addressing art and culture from all over the world located in this prominent waterfront area.

14020_GuGe_Helsinki8.jpg

On the location of the Kaartinkaupunki/Ullanlinna site chosen to design the new Solomon R. Guggenheim Museum we behold how urban and landscape fabrics merge. The new museum will be positioned in a transitional one of different grids; the harbor waterfront grid; the grid of the city; the Tähtitornin Vuori park park landscape. The new building should emphasize the ambition in taking those flows through, in and around the building; letting the building grow from that transitional urban node between green and city fabric.

night-sml.jpg

We envision the new Solomon R. Guggenheim museum a contemporary church of Finnish art, nature and culture.

schemes architecture-05.jpg

schemes architecture-06.jpg

schemes architecture-07.jpg

schemes architecture-08.jpg

The architectural concept of the building is conceived as a playful stacking of wood logs. Those logs are partly cut, leaving each time two thirds of it as a mass. They are subsequently rotated 90º each time rising up to the floor above, creating a dynamic sequence of exhibition spaces with different views towards the city of Helsinki. The program with storage and logistics are located on ground floor facing the street. Towards the waterfront, the auditorium is located next to the cafe. Three other logs are created as areas for exhibitions. The highest log contains the offices and administration.

PARK VIEW FINAL_Seco.jpg

Helsinki rooted introduces the forest in an abstracted contemplative form captured in time and translated in a building that will connect inhabitants to its home country and visitors introduced to Finnish culture and traditions.

14020_GuGe_Helsinki.jpg

14020_GuGe_Helsinki2.jpg

14020_GuGe_Helsinki3.jpg

14020_GuGe_Helsinki4.jpg

14020_GuGe_Helsinki5.jpg

lobby.jpg

As a result of the log stacking principle negative spaces are created within the building. These negative spaces are the starting point for conceiving how we want this multi-zone or atrium to be apprehended. The qualities of Frank Lloyd Wright’s round atrium are reinterpreted in order to create our own concept for the Guggenheim Helsinki. By these means, we transcend the conventional concept of circulation. When combined with another program, the conventional concept of circulation becomes an experience by itself for the visitor. The building is conceived as an object by a combination of different approaches.

exhibition.jpg

We perceive the spiral-void not as one designated zone, but as a space sequence on top of the logs that rotates up and takes the public realm on ground floor, all the way up through the building

Nigel Jooren

14020_GuGe_Helsinki6.jpg

logs.jpg

restaurant.jpg

FRONT VIEW_Seco.jpg

Previous entry Housing Rochehaut Next entry The sugar cube