Campus Howest

Kortrijk Belgium

Typology

  • Institutional › Educational
  • Urban Planning › Masterplan

Client

Howest

Team

Nigel Jooren, Ferran Massip, Eddy Soete, Elena Tarilonte, Adam Siemaszkiewicz, Andrijana Sekulic, Tom Janssens, Ana Correa, Lies Willaert, Michela Bonomo, Dominika Galandova

Collaborators

Arch&Teco Architecture & Planning

Status

Competition idea - 2014

Size

11 000m2

We envision this new campus as an interactive field where we catch the classrooms in the middle; conceived as areas of focus. This field contains lecture rooms, informal meeting spaces, restaurant, bar, shop and lounge areas and wraps around the area of focus; connecting the park all the way up to the roof garden where students, teachers, alumni, companies and neighbors are invited to shop and exchange knowledge.

s-summer.jpg

HoWe_urban schemes-04.jpg

HoWe_urban schemes-05.jpg

roof.jpg

With the challenge to translate the client’s ambition to position itself as a sustainable and vibrant knowledge center, the scheme works as a student “biotope” in which provides spaces for individual and communal growth.

s-market.jpg

HoWe_architecture schemes-03.jpg

HoWe_architecture schemes-04.jpg

s-classroom.jpg

14014_HoWe_Kortrijk.jpg

14014_HoWe_Kortrijk2.jpg

14014_HoWe_Kortrijk3.jpg

14014_HoWe_Kortrijk4.jpg

14014_HoWe_Kortrijk5.jpg

14014_HoWe_Kortrijk6.jpg

s-snow ext.jpg

An activated green space is wrapped around the slabs, interweaving the park through each floor. This creates a series of “green pockets” throughout the campus building forming public squares, terraces and garden space offer healthy and stimulating study environments.

s-loop.jpg

14014_HoWe_Kortrijk14.jpg

14014_HoWe_Kortrijk16.jpg

The building should be 24/7, adaptable, and translated into a flexible typology where its users can shop knowledge, process that knowledge, redevelop and re-display their work on the continuous knowledge track wrapping inside the building. A key element of the concept is to perceive the building maximum fordable throughout the micro-habitats of the students. Cross-pollination is strongly encouraged that way.

Diagram_axonometric_view.jpg

s-restaurant.jpg

14014_HoWe_Kortrijk15.jpg

s-basement.jpg

Previous entry House cliv Next entry House java